Hallo uitgever, ben je daar?

Het is eindelijk zo ver! Na maanden ploegen door je gedachten heb je de juiste woorden op papier gekregen. Je hebt ze tientallen keren nagelezen, herschreven en geschrapt. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar je kan eindelijk met trots zeggen dat je manuscript af is. Tijd voor de volgende stap: zoeken naar een uitgever! Maar… Hoe pak je dat precies aan?

Als beginnende schrijver had ik zelf hier geen enkel idee over. Dus wat doe je dan in deze moderne tijd? Juist, google it. Langzaam maar zeker ontdekte ik steeds meer over de uitgeverswereld en ondertussen weet ik mijn weg er behoorlijk goed in te vinden. In dit artikel geef ik je dan ook enkele tips van hoe je nu een goede uitgever voor je verhaal vindt en hoe je die nu precies contacteert.

 

Bestudeer het fonds

Elke uitgeverij heeft zijn eigen fonds. Dit wil zeggen dat ze gespecialiseerd zijn in een bepaald type van boeken. Zo heb je uitgevers die alleen maar thrillers uitgeven, andere zijn dan alleen geïnteresseerd in waargebeurde verhalen en weer andere zweren bij fantasy. Geloof het of niet, sommige uitgeverijen weigeren zelfs om originele Nederlandse verhalen op te nemen in hun fonds omdat ze alleen maar interesse hebben in vertaalwerken. Hard, maar helaas waar.

De eerste stap in je zoektocht naar een uitgever is dan ook het bestuderen van de fondsen. Het heeft nu eenmaal geen zin om een fantasymanuscript op te sturen naar een uitgeverij die alleen maar informatieve boeken op de markt brengt. Doe dus uitgebreid onderzoek en stel een lijstje samen van mogelijke uitgeverijen voor jouw verhaal. Daarna kan je, als je dat wilt, dit lijstje nog eens door elkaar husselen en rangschikken op persoonlijke voorkeur.

 

Zoek naar de manuscriptvoorwaarden

De voorwaarden waaronder een manuscript bij een uitgeverij wordt ingestuurd, verschilt van uitgever tot uitgever. De ene wil naast een synopsis alleen het eerste hoofdstuk om te lezen, de andere de eerste drie hoofdstukken en nog iemand anders wil het hele verhaal. Ook zijn er nog altijd uitgeverijen die liever een fysiek exemplaar van je verhaal via de post ontvangen in plaats van alles aangeleverd te krijgen via mail.

Op de website van elke uitgeverij vind je wel ergens een knopje met de tekst ‘manuscripten’ of iets in die richting. Hieronder zou je normaal gezien de inzendingsvoorwaarden moeten terugvinden. Is dit toch niet het geval? Trek dan je stoute schoenen aan en stuur de uitgeverij gewoon een mailtje om te vragen naar hun voorwaarden. Een nee heb je altijd al, een ja kan je nog krijgen.

 

Het schrijven van een synopsis

Ik vermelde het al even in het puntje hierboven: de uitgeverijen verwachten een synopsis van je. Het woord ‘synopsis’ doet bij vele mensen het angstzweet uitbreken. Hoe krijg je in hemelsnaam je hele verhaal samengevat op de afgebakende limiet van één enkel A4’tje?

Oké, sommige uitgevers verlengen deze limiet tot twee pagina’s. Uit ervaring weet ik echter dat de meeste uitgeverijen de één A4-regel toepassen. Daag jezelf dus uit om het ook maar bij een enkele bladzijde te houden. Verlies jezelf niet in details, maar houd je vast aan de rode draad van het verhaal.

Een persoonlijk trucje is werken met een schema. Schrijf in enkele puntjes op waarover je verhaal gaat. Simpel van A naar B zonder omwegen of tussenstops. Schrijf dan deze puntjes uit in je synopsis. Probeer geen spoilers mee te geven en eindig op een manier die nieuwsgierig maakt om te lezen. Want ook uitgevers zijn eerder geneigd om je manuscript op te pikken om te lezen als ze nieuwsgierig zijn naar het verhaal.

 

Je begeleidende mail/brief

Je kan natuurlijk niet alleen je verhaal en je synopsis opsturen naar een uitgeverij. Een begeleidende mail of brief is dus een must. Begin met een persoonlijke begroeting. Spreek de uitgever aan bij naam want dit geeft aan dat je echt interesse hebt om met ze samen te werken.

Stel je daarna kort voor. Je naam, je geboortedatum, hoelang je al schrijft, etc. Daarna is het tijd om over je verhaal te praten.

Geef in een zin of twee weer waarover je verhaal gaat en verwijs dan naar de synopsis die je als bijlage hebt meegestuurd. Vergeet zeker niet om aan te geven welk genre je schrijft en welke doelgroep je in gedachte hebt voor het verhaal.

Als laatste som je nog even je contactgegevens op. Mail is handig, maar zet er ook altijd je telefoonnummer en adres bij. Op die manier kan de uitgever alle kanten op om je te contacteren.

 

Verzenden

Heb je aan alle verzendingsvoorwaarden voldaan? Dan is het tijd om je pakketje te verzenden (elektronisch of old skool met de post). En dan begint natuurlijk het moeilijkste van deze hele onderneming: het wachten op antwoord.

De doorsnee wachttijd bedraagt zo’n drie maanden. Sommige uitgevers zijn zo vriendelijk om je ook even een berichtje te sturen wanneer ze je zending hebben ontvangen. Helaas is dit niet overal het geval. Op de sites van grotere uitgevers staat zelfs dat als je na die drie maanden nog altijd niets van ze hebt vernomen, dat je mag aannemen dat je manuscript niet is aangenomen.

Daarom ook dat ik aanraad om telkens een vijf- à zestal uitgevers per keer aan te schrijven. Houd goed bij naar wie je stuurt en van wie je antwoord krijgt. Zijn alle responsen van je eerste groepje negatief? Dan kies je opnieuw enkele namen van je lijstje en schrijf je die aan.

 

Afwijzingen

Het is niet leuk, maar ik vind toch dat ik er even over moet praten. Want truth be told, de kans dat je meteen raak schiet met je eerste inzending is enorm klein. Zelf heb ik vier zendingsrondes moeten ondernemen en heb ik een twintigtal afwijzingen moeten verwerken voordat ik een thuis vond bij mijn huidige uitgever Kabook.

Een afwijzing in de bus krijgen is altijd even een stomp in je maag. Je begint dan aan alles te twijfelen waar je eerst zo zeker over was. In je achterhoofd vraag je je zelfs af of het wel allemaal de moeite waard is. Of je niet beter kan stoppen met dromen en schrijven.

Ik heb die gedachten ook gehad. Meer dan eens zelfs. Faalangst is nu eenmaal geen goede vriend wanneer je een stap zet in de richting van een ietwat creatieve carrière. Maar de aanhouder wint. Bijt dus door die zure appel en geef niet op. Want tegenwoordig zijn er vele andere manieren dan alleen een reguliere uitgever om je boeken te publiceren. Dus als je echt niet meer weet wie te contacteren, dan is het misschien een idee om te beginnen met het self-pub avontuur. Dat kan ook nog altijd een opstapje zijn naar een contract bij een gewone uitgever.

 

Ik hoop dat ik je via deze weg een beetje wegwijs heb kunnen maken in het avontuur dat de zoektocht naar een uitgever is. Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze dan gerust hieronder. Ik zal mijn best doen om je dan verder te helpen.

 

Meaghann

 

Meaghann Baeken, studente journalistiek, blogger op Quillscene, schrijfster onder het
pseudoniem Morgan Blade en verslaafd aan boeken.

Image result for instagram logo@meaghannbaeken

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *