Het is al vaker gezegd, schrijven is een eenzaam beroep. Het verhaal uitdenken, de personages creëren, de spanning opbouwen,… Dat gebeurt allemaal in het hoofd van de schrijver die daarna zijn best doet om die flitsen in woorden uit te drukken.

De dagen dat een schrijver echter alleen maar in contact kwam met zijn lezers tijdens signeersessies in boekenhandels of op beurzen, is al even voorbij. De reden? De opmars van sociale media. Want naast het delen van honderden selfies, kunnen je sociale mediakanalen ook een handige tool zijn om je schrijfsels te promoten. Het gamma van kanalen waaruit je kan kiezen is immens, maar in deze post ga ik me vooral focussen op mijn persoonlijke favorieten.

 

Auteurspagina

Eén van de eerste dingen die je moet doen als beginnende schrijver, is het aanmaken van een auteurspagina op Facebook. Op deze pagina kan je dan alle nieuwtjes delen van je schrijfsels. Is er een winactie? Een nieuwe review? De cover reveal? Of publiceer je een nieuw boek? Al die dingen kan je je volgers via je pagina laten weten. Hierdoor voelen je lezers zich ook meer betrokken met je hele schrijfavontuur.

Bovendien is het ook een zeer simpele manier om met je lezers in contact te komen én ook te blijven. Door de chatfunctie kunnen ze je altijd een berichtje sturen met hun vragen, opmerkingen of gewoon met hun gevoel na het lezen van je verhaal. Een auteurspagina is dus altijd een goed begin.

Mocht je een boekentrailer van je verhaal hebben, dan kan je die zelfs vastpinnen bovenaan je pagina. Op die manier zien je bezoekers telkens weer de trailer als ze je pagina bezoeken en is die makkelijk terug te vinden voor nieuwe volgers.

 

Boekengroepen en –sites

Op Facebook zijn er veel boekengroepen. Zelf ben ik van een stuk of tien lid. Als lezer, maar ook als schrijver. De meeste groepen hebben huisregels waarin staat dat je maar een aantal keren reclame per week mag maken voor je boek of zelfs helemaal niet. Het is dus een must om die regels goed na te lezen en je ook aan ze te houden.

Vaak posten andere leden dan weer een oproepje met dat ze opzoek zijn naar een nieuw boek om te lezen. Als je boek binnen het genre past dat ze opgegeven, wees dan niet bang om te reageren met je eigen titel. Verwijs ook altijd even naar je auteurspagina voor meer info en sluit het gehele comment af met een emoticon.

Soms gebeurt het ook dat deze boekgroepen online leesclubs organiseren. Stel je boek dus gerust voor als optie voor de leesclub. Meestal worden die opties in een poll gegoten in de groep zodat de lezers zelf kunnen stemmen op hun favoriet. Het boek met de meeste stemmen wordt dan het boek voor de leesclub die maand. Zelfs al word je boek niet gekozen, dan nog hebben alweer tientallen mensen je titel en naam zien voorbij zweven op hun scherm. Met een beetje geluk blijft je titel zelfs wel in de poll staan voor de komende leesclubs.

Naast de groepen of Facebook heb je natuurlijk ook sites als Hebban en Goodreads. Maak hier ook een schrijversprofiel op aan en zorg dat je boeken op beide sites te vinden zijn. Lezers kunnen je titel dan veel makkelijker terugvinden en toevoegen aan hun nog-te-lezenlijst. Na het lezen kunnen ze dan nog een review achterlaten. Handig om andere lezers over de streep te trekken om je boek een kans te geven.

 

Instagram

Oké, deze is een persoonlijke voorkeur, maar ik heb niet zoveel met Twitter. Ja, ik heb er wel een account op, al vergeet ik dat meestal. Ik gebruik veel liever Instagram. Waarom? Tja, een beeld zegt nu eenmaal meer dan duizend woorden.

Op sociale media zijn posts met afbeeldingen veel populairder dan die alleen met tekst. Instagram is dus dé tool om alvast je cover te laten rondslingeren op het web. Ook uitgelichte stukjes van recensies, je handtekening onder een uitgeefcontract, etc. kunnen een plaats krijgen op je account. Naast je schrijven, kan je ook er foto’s plaatsen van bijvoorbeeld de boeken die je zelf leest of quotes die je aan je eigen verhaal doen denken. De mogelijkheden zijn hier echt eindeloos.

Net als Facebook heeft Instagram ook weer een chatfunctie waardoor je lezers je persoonlijk kunnen aanspreken.

 

Blogs

Boekenblogs zijn een ongelofelijk goede tool voor je promotie. Ik heb er zelf ook eentje, al is dit als schrijver natuurlijk geen verplichting.

Als niet-blogger kan je ook gerust blogs die je volgt en tof vindt contacteren met de vraag of ze je willen interviewen of je boek willen recenseren. Als schrijver beslis je zelf of je recensie-exemplaren wilt geven (als je met een reguliere uitgever werkt dan worden er meestal enkele beschikbaar gesteld). Natuurlijk wordt een blogger sneller getriggerd om een verhaal te recenseren dat hij of zij krijgt aangeboden dan dat ze het nog moeten aankopen. Al zijn er natuurlijk ook bloggers die dit geen enkel probleem vinden.

Feit is dat de boekenblogs in Vlaanderen en Nederland een beetje zijn samengeklit. Iedereen volgt zowat iedereen. Als je dus op één blog je verhaal in de spotlight krijgt, dan is de kans groot dat andere blogs gaan volgen. Hoe meer blogs aandacht aan je boek besteden, hoe vaker toekomstige lezers de titel ervan zien voorbijkomen op hun sociale media en des te nieuwsgieriger ze worden naar wat jij geschreven hebt.

 

Eigen website of blog

Zoals ik net al zei, dit is geen verplichting. Zelf heb ik dus een blog en nog niet echt een website. Waarom? Ik vind dat ik, voor het moment tenminste, meer kwijt kan in mijn blog over mijn hele schrijversavontuur dan op een website. Kan dit nog veranderen in de toekomst? Natuurlijk! Maar voor nu ben ik meer dan blij met mijn blog.

Ga je voor één van de twee, allebei of gewoon geen? Geen enkel probleem! Want ook in een eigen website of blog moet je tijd en energie steken. Het is dus een persoonlijke afweging of je dit doet of helemaal niet. Als je voor de optie van een website gaat, kan je ook nog kiezen om er een nieuwsbrief bovenop aan te bieden. Mensen die daarop intekenen krijgen dan elke keer dat jij de tijd vindt om zo’n nieuwsbrief te schrijven die in hun mail. Als kost dit natuurlijk opnieuw weer tijd. Denk er dus goed over na voordat je met een nieuwsbrief begint, want een nieuwsbrief heeft eigenlijk pas echt inpakt als die frequent wordt verstuurd.

 

Proevertjes

Je kent ze vast wel, van die dames die in de supermarkt achter een standje van één of ander product staan en je een proevertje aanbieden waarna het product op miraculeuze wijze toch in je winkelkar belandt. Het is een oud marketingtrucje, maar oh zo doeltreffend. En het beste van al? Je kan hetzelfde doen met ook je boek.

Grote uitgeverijen zoals bijvoorbeeld Clavis maken vaak van boeken die nog moeten uitkomen een promoboekje met het eerste (soms iets meer) hoofdstuk van het verhaal in. Die stoppen ze dan in goodiebags, geven ze mee als je een boek van hen koopt in hun winkel of kan je als promomateriaal in een lokale boekenwinkel tegenkomen tussen de flyers en gratis boekenleggers. Niet alle uitgevers hebben hier echter het budget voor. In dat geval kan je de proevertjestactiek natuurlijk nog zelf als schrijver uitvoeren.

Overleg dit wel altijd even met je uitgever (tenzij je aan self-pubben doet, dan moet je overleggen met jezelf). Krijg je groen licht, dan kan je één of een drietal hoofdstukken online delen als ‘proevertje’ van je verhaal. Dit kan je doen via sites zoals bijvoorbeeld Sweek, maar kan je ook gewoon delen via je auteurspagina, website, blog of eventuele nieuwsbrief.

Ga je voor de proevertjestactiek? Vergeet dan niet de link te delen via je andere sociale mediakanalen. Geïnteresseerde lezers zullen dan je eerste hoofdstukken lezen en wanneer het verhaal hen bevalt, dan komt je titel natuurlijk op hun verlanglijstje.

 

Actief blijven

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip die ik je kan meegeven: blijf actief op sociale media, ook tussen de publicatie van je titels door.

Ja, ik geef toe: ik ben dagelijks enkele uren bezig met het doorspitten van mijn sociale media. Het is misschien zelfs op het randje af van een verslaving, maar ik heb geen andere keus. Aan de ene kant is sociale media en de tijd die ik erin steek een must voor mijn studie journalistiek. Aan de andere kant is het ondertussen een even grote must geworden voor mij als schrijver. Ik probeer zoveel mogelijk posts te lezen en daarop te reageren. Want actie vraagt om reactie. En dat is net de hele sleutel tot de jungle die sociale media is.

 

Hopelijk heb ik weer wat vraagtekens kunnen wegnemen in verband met promotie op sociale media. Heb je toch nog een vraag? Stel die dan gerust hieronder!

 

See you on social media!

 

Meaghann

 

Meaghann Baeken, studente journalistiek, blogger op Quillscene, schrijfster onder het
pseudoniem Morgan Blade en verslaafd aan boeken.

Image result for instagram logo@meaghannbaeken

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *