Het is een droom van vele schrijvers: met je boeken op toffe beurzen staan en face-to-face met je lezers praten. Dé droom voor mij persoonlijk is de Boekenbeurs van Antwerpen. Ja, ik heb ondertussen de verhalen gehoord van collega’s die er al hebben gestaan. Volgens hen is het twee keer niets en verkoop je er bitter weinig. Ondanks die verhalen blijf ik stiekem toch hopen om het zelf tenminste één keertje mee te maken. Gewoon voor de ervaring.

De Boekenbeurs van Antwerpen is natuurlijk meteen een grote naam op het gebied van literatuuractiviteiten en is moeilijk om binnen te raken als schrijver. Er zijn gelukkig tal van andere beurzen en festivals waar je als schrijver terecht kan. Maar hoe krijg je daar precies een stand? En gaan de mensen wel komen snuffelen tussen de boeken die je aanbiedt?

Het voorbije jaar heb ik wat ervaring opgedaan wat betreft deze beurzen en festivals. En die ervaringen ga ik vandaag met je delen.

 

Het eerste contact

De eerste stap is natuurlijk contact opnemen met de mensen achter het event. Elke beurs, festival of ander boekevenement heeft meestal wel een website of gewoon een Facebookpagina waarop hun contactgegevens terug te vinden zijn. Zoek dus naar een mailadres, telefoonnummer of stuur ze gewoon een berichtje via de Facebookchat.

In dat bericht stel je jezelf natuurlijk even voor en vertel je hen dat je geïnteresseerd bent om op hun event te komen staan als standhouder. Informeer daarna naar de prijzen voor de stand. Geef wel aan dat je een kunstenaar bent en geen bedrijf. Hierdoor krijg je vaak iets gunstigere tarieven.  

Het is een hele organisatie. Als je geen zin hebt om dit allemaal zelf te doen, dan kan je je altijd nog zien aan te sluiten bij een groep zoals bijvoorbeeld mijn eigen Schrijverscollectief. Deze groep ben ik een goed jaar geleden begonnen en is voor schrijvers van eigen bodem, door schrijvers van eigen bodem. In onze Facebookgroep houden we elkaar op de hoogte van komende events en troepen we samen om met enkele mensen richting events te trekken. Alle organisatorische elementen neem ik, samen met mijn partner in crime Pen Stewart, op me. Dat wil zeggen dat de mensen die intekenen bij ons groepje, alleen hun boeken en zichzelf moeten meebrengen.

 

Standgeld

De iets grotere festivals rekenen vaak een prijs aan per meter en vervolgens ook nog eens per materiaal dat je van hen huurt. Denk hieraan de tent, tafels, stoelen en een eventuele elektriciteitsaansluiting. Punt is, je krijgt al snel een rekening gepresenteerd van enkele honderden euro’s. Dat is dus niet te doen op je eentje. Het is daarom altijd aangeraden om toch met een kleine groep van een viertal man naar zo’n event te trekken om het toch enigszins betaalbaar te houden.

De hoge standprijzen zijn vooral de reden waarom ik met Het Schrijverscollectief ben begonnen. Wij hebben namelijk met ons organisatorisch team zelf tenten, tafels, stoelen en lampen om eventueel de tent mee te verlichten. Dat materiaal kunnen we dus zelf meebrengen en hoeven we al niet te huren. Het enige wat op onze rekening komt is de huur van de grond waarop de stand staat en een eventuele elektriciteitsaansluiting. Maar opnieuw, dan is het nog voor goed over de honderd euro.

Daarom vragen we aan onze deelnemende leden om een vaste bijdrage per dag te betalen. Dat geld wordt in een pot gestoken en daarmee betalen we dan het standgeld en al het materiaal dat moet worden aangekocht voor het event of moet worden vervangen.

 

Toegangsbandjes

Een héél belangrijk onderdeel van op een event te staan als standhouder, is dat iedereen in je stand voorzien is van een toegangsbandje. Sommige events rekenen de toegangsprijs tot het festival nog bovenop de prijs van je standplaats. Andere festivals geven per gehuurde vierkante meter een vast aantal bandjes gratis en soms kan je er nog meer bekomen door een workshop tijdens het event aan te bieden. Als organisator van de stand is dit een grote verantwoordelijkheid. Maak dus duidelijke afspraken met zowel de mensen die in je tent staan als met de mensen die het event organiseren.

 

Lezers aantrekken

De tent staat, je boeken zijn uitgestald en je kassa staat verdoken opgesteld. Tijd om te beginnen! Schrijvers zijn natuurlijk geen marktkramers, al zal je dat wel een beetje moeten worden als je op een event staat.

Lief glimlachen naar de mensen is een begin, maar daarmee trek je de mensen niet naar je stand. Maak oogcontact en spreek ze aan als je merkt dat ze geïnteresseerd naar je tafel met boeken kijken. Stel voor om ze iets te vertellen over je verhaal, laat ze de achterflap eens lezen, vertel wat over jezelf,… Vorm een band met de mensen. Geef ook even mee dat als ze vandaag je boek aankopen, je het voor hen kan signeren. Want wie wil nu geen gesigneerd boek in zijn boekenkast?

 

Netwerken

Op vele festivals is het zo dat er op het terrein zelf geen gelegenheid is om geld af te halen. Mensen zitten daarom nogal snel krap bij kas als het om cash geld. Een oplossing hiervoor is investeren in een apparaatje dat je toelaat om ook elektronische betalingen uit te voeren. Dit kost natuurlijk weer geld en is misschien niet meteen interessant als je maar enkele events per jaar doet.

Daarom is het erg belangrijk dat je visitekaartjes of flyers hebt waarop al je info staat. Geef die mee aan mensen die geïnteresseerd zijn maar niet genoeg geld bij zich hebben of er nog is over willen nadenken. Zo hebben ze altijd je naam bij de hand, ook wanneer ze terug thuis zijn en de schrijvers die ze hebben ontmoet op het event online willen opzoeken.

Eerlijk toegeven? Je moet een event vooral zien als netwerk- en promomogelijkheid dan als verkoopmogelijkheid. Want niemand kan je verzekeren dat je meer dan één boek of om te beginnen zelfs iets verkoopt. Mijn raad is daarom dan ook: zorg dat je genoeg van die visitekaartjes en/of flyers bijhebt. Je zal verbaasd zijn hoe snel je voorraad zal slinken.

 

In de tent van Het Schrijverscollectief hebben we een huisregel die draait rond het begrip van samenwerken. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld naar elkaar doorverwijzen. Schrijf jezelf Young Adult maar krijg je een klant voor je die opzoek is naar een kinderboek en er is toevallig een kinderboekenschrijver aanwezig in de stand? Dan sturen we de klant door naar die persoon.

Daarnaast maken we ook elke keer flyerpakketjes met alle aanwezige schrijvers van die dag. Bij elk verkocht boek uit onze tent, wordt zo’n flyerpakketje tussen de pagina’s van het boek gestoken. Zo hebben alle mensen die iets kopen bij Het Schrijverscollectief meteen alle namen van de auteurs die aanwezig waren.

 

Link met sociale media

Ook op boekevents worden er langs alle kanten foto’s getrokken. Niet zo zeer met een professionele camera, maar veel meer met een smartphone. Dat die foto’s sneller op sociale media belanden is dan ook normaal.

Vraag telkens aan de mensen die een foto van jou of je boeken nemen, om je er online even in te taggen. Dat is niet alleen reclame voor jezelf, maar dankzij de tag kan je de foto zelf veel makkelijker terugvinden en ook delen op je eigen kanalen. Leuk voor je lezers, én leuk voor jezelf natuurlijk.

Deelnemen aan een event is dus veel meer dan gewoon wat boeken op een tafel gooien en hopen dat je wat verkoopt. Ik hoop dat deze tips uit mijn eigen ervaringen je dus wat meer inzicht hebben gegeven in het hele gebeuren. Heb je toch nog vragen of ben je opzoek naar wat advies? Dan mag je het me altijd laten weten.

 

Misschien tot binnenkort op een event!

 

Meaghann

 

P.S.: Ben je nieuwsgierig naar Het Schrijverscollectief? Je kan onze groep terugvinden op Facebook.

 

Meaghann Baeken, studente journalistiek, blogger op Quillscene, schrijfster onder het
pseudoniem Morgan Blade en verslaafd aan boeken.

Image result for instagram logo@meaghannbaeken

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *