Ondernemen is een aantal dingen, waaronder leren. Ideetjes voor de community krijg ik deze week volop aangezien wij nog in de US zitten. Maar ik kijk ook graag bij anderen. Deze week aan het woord een dame die ik wist te strikken voor een interview. Omdat ze met haar kleurrijke, energieke berichten op social media echt indruk op me heeft gemaakt. En dat onderwerp staat centraal deze week. Romy beheert www.vakervrolijk.nl en is ook te vinden op Instagram onder @vakervrolijk Neem even een kijkje en je wordt spontaan…vrolijk! Doen!

 

Hoe doe je dat nou, een krachtig Instagram profiel bouwen?

“Kun jij een paar vragen over Instagram beantwoorden voor onze blog?”. Ik was blij verrast toen ik laatst die vraag kreeg van Anneke van Get Inspired by Books. Natuurlijk, wil ik dat! Ik zie mezelf niet als dé Instagrammer die alles weet en perfect doet, maar vind het wel ontzettend leuk om met dit medium bezig te zijn. Het is voor mij een verlengstuk van mijn blog Vakervrolijk.nl en ik word oprecht blij van het maken en delen van kleurrijke foto’s. Benieuwd hoe ik het aanpak op Instagram? Ik deel mijn antwoorden op een paar vragen en geef je een persoonlijke tip.  

 

Hoe bepaal je welk imago je via Instagram hebt?

Twee jaar geleden begon ik als blogger met Vaker Vrolijk. Ik vermoedde dat het handig was om ook “iets” met Instagram te doen, maar had eigenlijk geen idee wat ik daarop moest plaatsen. Omdat ik op mijn blog schrijf over vrolijke dingen en positiviteit, wist ik in ieder geval één ding zeker: ik wilde aan al mijn posts op Instagram dezelfde positieve draai geven als aan de artikelen op mijn blog. Daarnaast gebruikte ik eigenlijk direct al dezelfde (kleurrijke) foto’s op Instagram als op mijn blog, waardoor mijn imago eigenlijk min of meer vanzelf is ontstaan.

 

Het belangrijkste bij het bepalen van je imago, is denk ik stilstaan bij wat jij zelf wilt uitstralen. Ben je bijvoorbeeld een boekenblogger, maar houd je ook wel van een persoonlijke insteek? Dan is het natuurlijk leuk om regelmatig foto’s van gelezen boeken te plaatsen, van je favoriete leesplekje en soms eens iets van jezelf. Ik zou je imago vooral niet “overanalyseren”. Niet alles hoeft perfect op elkaar aan te sluiten. Jij bent ook maar een mens en juist dat persoonlijke tintje vinden volgers vaak leuk aan een Instagramaccount.    

 

Waar vind je de inspiratie om telkens weer binnen dat imago foto’s en tekst te vinden?

Juist door Instagram ben ik fotograferen nóg leuker gaan vinden dan ik het al vond. Ik ben continu op zoek naar inspiratie om me heen. Dat betekent niet dat ik perfecte plaatjes zoek, maar wel dat ik zelfs op de fiets naar een doktersafspraak mijn oren en ogen openhoud. Je hoeft namelijk niet op de meest exotische stranden te komen of een Instagramwaardige keukenprinses en interieurarchitectuur te zijn om mooie plaatjes te maken. Ook bloemen, je huisdier, mooie winkeletalages, nieuwe aankopen, een plank uit je boekenkast of je aantekeningen kunnen een leuke foto zijn. Ik denk dat je, zolang je foto’s maakt van aspecten van jouw leven, die foto’s al snel op jouw “imago” aansluiten.  

 

Voor de captions bij Instagramfoto’s geldt eigenlijk hetzelfde. Blijf vooral dicht bij jezelf en houd je oren en ogen open. Schrijf bijvoorbeeld gedurende de dag af en toe een anekdote op, noteer gedachten die plotseling in je opkomen of fijne gesprekken die je met een ander hebt. Vaak kun je er wel een draai aan geven die aansluit bij een Instagramfoto. Natuurlijk kun je ook af en toe leuke feitjes over jezelf delen, iets vertellen over je hoogtepunt van de dag, een vraag stellen aan je volgers (juist leuk!) of een keer een foto delen die niet zo veel tekst behoeft.

 

Plan je je berichten bewust?

Het is niet zo dat er een hele planning schuilgaat achter mijn Instagramfoto’s. Wel gebruik ik vaak foto’s die ik in het weekend heb gemaakt. Doordeweeks zit ik nu eenmaal vaak op kantoor en valt er niet altijd iets te fotograferen. Verder houd ik er wel rekening mee wanneer de meeste volgers online zijn (’s ochtends vroeg en ’s avonds na kantoortijd) en plaats meestal op die momenten. Verder kijk ik een beetje naar de kleuren in mijn feed. Ik werk zelf veel met felle kleuren en vind het leuk om bijvoorbeeld niet twee roze foto’s naast elkaar te hebben. Ook zorg ik er meestal voor dat ik bijvoorbeeld niet twee portretten van mezelf naast elkaar heb staan, zodat het niet te eentonig wordt.

 

Verder houd ik me niet zo bezig met een perfecte feed. Ik vind het leuk om met kleuren te spelen, maar weet bijvoorbeeld dat portretten beter scoren dan foto’s van schriftjes en dergelijke. Toch plaats ik ook die foto’s graag. Dan maar minder likes! Het is en blijft een hobby: als je al schrijft of blogt, kun je niet ook nog eens fulltime bezig zijn met dagelijks perfecte Instagramfoto’s maken.

 

Denk je na over de doelgroep die jouw berichten leest?

Ja en nee. Ik ga er om eerlijk te zijn vanuit dat mijn doelgroep bestaat uit mensen die veelal zijn zoals ik. Ook uit mijn statistieken op Instagram (die kun je inzien als je overschakelt van een persoonlijke naar een zakelijke account) blijkt dat vooral vrouwen van ongeveer mijn leeftijd me volgen. Ik houd er niet bewust rekening mee wat wel en niet leuk is voor die doelgroep. Ik ga er liever vanuit dat mensen mij volgen om wie ik ben en het dus leuk vinden als ik dingen plaats die bij mij passen.

 

Mijn tip voor jou

Maak, zeker in het begin, de link met je blog of schrijfwerk duidelijk. Plaats niet zomaar wat kiekjes van bijvoorbeeld je vakantie van tien jaar geleden, maar probeer daarbij in ieder geval een link te leggen met wat jij wilt uitstralen. Schrijf je, zoals ik, over vrolijke onderwerpen? Dan kun je dat misschien als een van je hoogtepunten benoemen. En fotografeer je een mooi notitieboekje? Vertel dan iets over bijvoorbeeld je schrijfroutine of promoot een artikel dat je hebt geschreven. Daarmee maak je van Instagram echt een verlengstuk van je blog of schrijfwerk. En vergeet ook zeker niet een link naar je blog, portfolio of persoonlijke site in je bio te zetten.

 

Veel succes op Instagram! Have fun!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *