fbpx
08/11/2018
5 tips voor schrijven onderweg
Een wasje draaien hier, boodschap halen daar, kind op paardrijles, de ander op zwemles, even die werkmail beantwoorden, een hele dag op kantoor. Heb je er dan ook nog een schrijfpassie bij, dan wordt het zoeken naar een moment om wat letters op papier te krijgen.
Een gebrek aan goed planvermogen en discipline heeft me geleerd om anders te denken. Want ik wil graag schrijven, dat boek moet er toch eens komen, die korte verhalen schrijven zich niet zelf. Maar we zijn ook een beetje druk! Mijn oplossing? Ik schrijf onderweg. Dagelijks spendeer ik wat tijd in de trein of de bus. Ik wacht in de auto wanneer ik de kids ophaal uit school en zit aardig wat minuten op de fiets. Die minuten benut ik! En dat kan jij ook! Ik heb namelijk een fijne top 5 samengesteld voor het schrijven on the road!

 

Een handige app: Day One

Deze app heb ik onlangs ontdekt. Perfect om even wat in op te schrijven wanneer je met de smartphone onderweg bent. Nu zijn er wel meer van dit soort apps, maar ik vind deze erg prettig. Je maakt snel een notitie aan en Day one houdt het overzichtelijk voor je door alles op datum te plaatsen. Je kunt ook beeld toevoegen. Dat vind ik zelf erg handig wanneer ik bijvoorbeeld een kort verhaal schrijf gebaseerd op een foto of beeld. Eigenlijk is het een dagboek app die zich in mijn ogen heel goed leent voor schrijfnotities. Er zijn meerdere schrijfapps, daar wijd ik graag een volgende blog aan!

 

Inspreken dat idee!

Niet iedereen is er fan van, maar jemig, wat is dit handig. Zeker wanneer je op straat loopt of op de fiets zit: die oude vertrouwde dictafoon op je telefoon. Even snel dat idee inspreken dat ineens je gedachten binnendringt.

 

Podcasts

Podcasts luisteren? Dat is toch geen schrijven? Nee klopt. Maar schrijfster Susan Smit gaf mij ooit tijdens een workshop goud advies: wanneer je niet schrijft omdat je geen tijd hebt of geen inspiratie, doe het dan ook niet. In plaats daarvan doe je research of lees je een boek. Dat advies heb ik ter harte genomen maar ook aangepast. Zo luister ik nu ook en heb ik deze podcast ontdekt: Writing Excuses . Een Engelstalige podcast van schrijvers voor schrijvers. Handige tips, ervaringen op alle vlakken van het schrijven, verschillende invalshoeken voor verschillende problemen in een plot, ze behandelen het allemaal. En dat in afleveringen van 15 minuten. Dus hop, in de supermarkt, koptelefoon op en podcast luisteren. Waarschuwing: deze podcast is ook erg komisch. Hardop lachen verzekerd!

 

Een ouderwets notitieboek

Deze tip is misschien ouderwets, maar blijft toch erg belangrijk voor ons schrijvers. Neem altijd een notitieboekje mee. Ze bestaan in alle soorten en maten. Ik heb ze inmiddels ook in alle soorten en maten en iedere maand komt er wel weer eentje bij. Zo zitten ze in al mijn tassen en ben ik altijd voorbereid op een korte schrijfsessie, waar ik ook ben. Neem wel een pen mee….

 

Schrijfoefening

Deze tip kreeg ik van mijn broer. Ja, die schrijft ook al! Zit je dagelijks in de trein of bus? Leg je focus dan op iets of iemand in de coupe en schrijf daar een stukje over. Bijvoorbeeld: je zit in die trein en je ziet dagelijks hetzelfde landschap voorbij razen. Probeer dan iedere keer dat je die reis maakt dat landschap te beschrijven. Je schrijft dus steeds over hetzelfde maar iedere keer op een andere manier. Goede oefening om te leren beschrijven en je benut je tijd heel nuttig! Meer uitdaging nodig? Ga de diepte in en bouw er een verhaal omheen!

 

Jessica van der Liende is getrouwd, moeder van twee kinderen, heeft een baan en schrijfpassie.

Mevrouw Tekst

Instagram: @mevrouwtekst

Facebook: Jessica van der Liende-Ineke

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *