fbpx
03/01/2019
Top 5 inspiratiebronnen

Mijn top 5 bijzondere inspiratiebronnen

Kennen jullie de film Ballerina? Een mooi verhaal over een meisje, Félicie, in Parijs aan het eind van de 19e eeuw. Zij wil graag ballerina worden. Daar doet ze alles voor en aan het eind van de film wordt haar gevraagd waarom ze zo graag ballerina wil worden. Haar antwoord is dat zij eigenlijk niets anders kan, het zit in haar dna en het is haar passie.

Dat is ook altijd mijn antwoord op de vraag waarom ik schrijf. En het klopt ook wel, absoluut! Maar er gevolg aan geven, er actie aan koppelen, daadwerkelijk in die pen kruipen heb ik het afgelopen jaar te weinig gedaan. Wel meer dan het jaar daarvoor, maar feitelijk minder dan ik had voorgenomen. Dus dat er een nieuw jaar is begonnen komt goed uit. Kunnen we meteen dat nieuwe voornemen bewerkstelligen!

 

Inspiratie of geen inspiratie

Ik heb mij voorgenomen om meer te schrijven en niet alleen te schrijven, maar ook te leren over het schrijven. Schrijven voelt voor mij vaak als pianospelen zonder daadwerkelijk les te krijgen. Ik kan het wel, best aardig ook, maar ik mis bepaalde technieken. En dus start ik in februari met de opleiding Romans en korte verhalen schrijven aan de Schrijversacademie. Dat wordt schrijven geblazen! Maar met veel schrijven komt ook het heikele punt van inspiratie. Daar ontbreekt het wel eens aan. Of ik heb een overkill aan inspiratie en dan komt er nog niets uit, want ik loop dan vast. Want soms wil je die ene scene schrijven en loop je vast want het gevoel zit er niet. Of je zit te staren naar dat blanke vel papier voor je neus en er wil gewoon niets op dat papier komen! Wellicht is dat herkenbaar voor jullie.

Gelukkig komt inspiratie uit bijzondere hoeken. Om dit nieuwe jaar vol goede moed en vooral met veel inspiratie te beginnen, heb ik mijn top 5 bijzondere inspiratiebronnen op een rijtje gezet!

 

Songtekst

Op mijn werk luister ik geregeld naar muziek. Ik werk veel aan de website en concentratie is dan wel een vereiste voordat ik dingen publiceer die nog niet ‘live’ mogen komen. Het beste werk ik met Singer/Songwriter muziek. En in die liedjes komen af en toe zulke mooie zinnetjes voorbij dat ik meteen geïnspireerd raak. Dus wil je even iets anders, sluit je ogen, open je oren. Droom even weg met dat ene zinnetje wat je zo raakt. Voor je weet kun je het uitbouwen tot een verhaal.

 

Dagboek

Halverwege 2018 ben ik verhuisd naar een nieuwe woning. En bij het uitpakken van de 823e doos kwam ik mijn oude dagboeken tegen. Het leek wel of ik mijn gehele pubertijd verliefd was… Is dat normaal?? Behalve twijfel over mijn geestestoestand van toen, riep het ook inspiratie op. Ik schrijf graag zelf over de liefde (aha! ) en het teruglezen over mijn kalverliefdes inspireerde me voor mijn huidige verhaal. Dus heb je nog een paar dagboeken liggen? Soms ben je je eigen inspiratiebron.

 

Ansichtkaarten

Ik kan zo genieten van het struinen over antiekmarkten of neuzen in antiekwinkels. En altijd word ik aangetrokken tot ansichtkaarten. Oude zwart/wit foto’s, maar ook mooie illustraties die een verhaal vertellen. Zo staan er nu een aantal kaarten in mijn schrijfkamer. Zij vertellen allen hun eigen verhaal en inspireren mij vaak wanneer ik even vastloop. Wie weet helpt het jou ook!

 

Schrijfboeken

Ja, inderdaad, boeken over het schrijven. Ik lees er nu een paar en juist in die boeken wordt wel eens een passage uit een beroemd boek aangehaald. En soms pakt een zin of de gehele passage me en zet het mij aan tot het schrijven van een kort verhaal. Waarom nu juist in boeken over het schrijven? Omdat de schrijver er uitleg bij geeft en dat gevoel op zo’n manier weet over te brengen dat mijn interne radartjes er mee aan de slag willen gaan. Soms is het gewoon heel gek hoe dat werkt met inspiratie!

 

Stil zitten en kijken

Zit en observeer. Sinds we intrek hebben genomen in ons nieuwe huis, zit ik vaak voor het raam. Waar we in ons oude huis alleen de voortuin konden zien, kijk ik nu naar een straat met verkeer. Er lopen best wat mensen door onze straat en als je maar lang genoeg zit en kijkt dient de inspiratie zich vanzelf aan. Want waar gaat die meneer naartoe? En waarom zit zij al een kwartier in haar auto? De verhalen schrijven zich bijna zelf!

 

Op een jaar vol inspiratie en geweldige verhalen!

 

Groetjes,

Jessica

 

Jessica van der Liende is getrouwd, moeder van twee kinderen, heeft een baan en schrijfpassie.

Mevrouw Tekst

Instagram: @mevrouwtekst

Facebook: Jessica van der Liende-Ineke

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *