fbpx
07/01/2019
Humor in je verhaal – zo houd je het leuk

In de meeste verhalen zit – in meerdere of mindere mate – humor. Zelfs in serieuze verhalen komt een grapje wel eens voor. In een roman of in een feelgood kan humor het verhaal zelfs dragen. Maar hoe zorg voor je een juiste balans in de grappen en vooral, hoe houd je het voor je lezer leuk?

 

Vermijd flauwe grappen en clichés

Een inkoppertje misschien maar vermijd flauwe grappen en clichés. Die kent iedereen al en zijn niet origineel.

 

Zorg dat er een lijn in de humor zit

Er zijn vele stijlen van humor, zorg dat je er één kiest en daarbij blijft. Zo zorg je dat elke grappige handeling en de grapjes in een dialoog bij elkaar passen en als een rode draad door je verhaal lopen.

 

Kijk naar wat past bij je personages

Zorg dat de grapjes passen bij je personages, zodat het natuurlijk overkomt. Hoe natuurlijker hoe realistischer. De keurige dame in mantelpak die in de rij bij de slager schuine moppen gaat vertellen is niet heel realistisch. Tenzij de grap van het verhaal is dat ze eigenlijk helemaal geen keurige dame is natuurlijk. Dat zou dan verder moeten blijken uit handelingen van het personage en de verloop van het verhaal.

 

Pas humor toe in zowel de handelingen als in de dialoog

Door je personage(s) in gekke situaties te laten verwikkelen, of je personage door klunzigheid in de problemen te laten komen, kun je op een subtiele (en soms ook minder subtiele) manier humor in je verhaal brengen. Door daarnaast humor in de dialogen te verweven kun je een goede balans van humor in je verhaal brengen.

 

Probeer niet grappig te doen

Door grappig proberen te zijn, ligt het er vaak te dik bovenop. Als het bij het verhaal past komt de humor vaak vanzelf wel.

 

Giovanna Jansen is auteur, redacteur en schrijft regelmatig voor diverse (online) tijdschriften. Al sinds haar kindertijd zit het schrijven in haar hart. Ze heeft onlangs haar eerste kinderboek geschreven.

@giovannajansen_/
GiovannaJansenauteur

LinkedIn

Over Schrijven Gesproken

 

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *